Повернутися до звичайного режиму

РЕЙТИНГ УЧНІВ - КОНКУРСИ МАН. ОЛІМПІАДИ

МАН і МОН розробили сайт з рейтингом інтелектуальних досягнень учнівської молоді

/Files/images/nagoroga2014.jpg Нещодавно Мала академія наук України та Міністерство освіти і науки України створили Національний рейтинг навчальних досягнень учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Сайт з рейтинговою системою розташований за адресою: http://editor3.inhost.com.ua/intellect. Основна мета проекту – створення, підтримка і забезпечення моніторингового процесу виявлення в учнівської молоді творчих здібностей до вирішення складних завдань. Також на інформаційні засоби Національного рейтингу покладено завдання допомогти виявити певні творчі здібності учнів.
На цьому інтернет-ресурсі можна переглянути досягнення школярів у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук, всеукраїнських і міжнародних олімпіадах. Відображаються лише результати фінальних етапів. Кожне змагання має свій коефіцієнт, а результат у цьому змаганні – свій бал. Як тільки учень проявив себе на цих заходах, то відразу потрапляє у рейтинг. Так накопичуються бали, які формують так званий послужний список школяра. Випускники, які закінчили школу в 2013 році, вже потрапили до списку.
За допомогою фільтру можна переглянути не тільки загальнонаціональний рейтинг учня, а й регіональний (залежно від області, яку він представляє на конкурсах); дізнатися коло наукових інтересів школяра. Приміром, відвідувача сайта цікавить, хто з учнів найсильніший у хімії, в якій області він живе; завдяки вибору відповідних параметрів фільтру потрібна інформація видається на екран.
Поштовхом до створення такої рейтингової системи, за словами директора Національного центру «Мала академія наук України» Оксена ЛІСОВОГО, стала проблема, з якою у своїй діяльності стикається МАН: відсутність засобів сталого, поточного і постійного врахування досягнень учня протягом його «наукової кар’єри» під час навчання в Малій академії, коли йдеться про розподіл пільг, стипендій чи грантів. Також іноді бувають моменти, коли дослідження, написане за доволі короткий проміжок часу, потрапляє на третій етап конкурсу-захисту МАН. Це може свідчити про те, що таким школярам пишуть роботи їхні керівники чи інші науковці. При цьому учні, які наполегливо й сумлінно займалися науково-дослідницькою діяльністю в МАН, до фіналу не проходять.
Розробники сайта впевнені: система рейтингу дасть змогу розв’язати ці проблеми, оскільки забезпечить прозорість розподілу як державних, так і комерційних пільг: переглянувши досягнення учня, можна зрозуміти, чому перевага надається певним школярам. Рейтинг додасть юнацтву мотивацію, адже дає уможливить порівняння своїх здобутків з досягненнями інших школярів.
Завдяки розробленому ресурсу можна визначити і рейтинг навчальних закладів, оскільки одним із показників ефективності роботи закладу є участь і перемога його вихованців в олімпіадах і конкурсах. На основі цього можна дізнатися, які школи створюють оптимальні умови для результативної участі учнів у таких інтелектуальних конкурсах. Паралельно це дає змогу створити рейтинг викладачів, які готують найкращих дітей України. І тоді можна буде стверджувати про мотивацію лідерів цього рейтингу.
Наразі Мала академія наук і Міністерство освіти і науки України пропонують громадськості внести свої пропозиції щодо функціонування інтернет-ресурсу й апробувати його.
Надсилайте ваші враження, думки та побажання щодо доцільності використання системи Національного рейтингу на електронну адресу rating@man.gov.ua.

Кiлькiсть переглядiв: 499

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.