ДО КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА ЗАВІТАЛО ПОЕТИЧНЕ ТРІО

/Files/images/81253402.jpgЩе не встигли відкластись в пам’яті усі враження і емоції від відвідин Кам’янки Валентиною Коваленко, як у місто приїхали аж 3 (!) велета слова. Сергій Ткаченко, Катерина Вербівська та Іван Дубінін "десантувалися” до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського, де разом у п’ятницю 21 вересня провели творчу зустріч. На заході були присутні учні Кам’янської ЗОШ І-ІІI ст. № 2, Кам’янської ЗОШ І-ІІ ст. № 3 та Кам’янського еколого-економічного ліцею, запрошені гості й працівники заповідника.

Дійство проходило цікаво, насичено, й відзначилося 2-ма дебютами. По-перше, поет Сергій Ткаченко прем’єрно виступив у ролі героя творчої зустрічі, і не тільки у Кам’янці, а й взагалі у своїй кар’єрі. По-друге, на поетичній сцені впевнено розпочала свою творчу ходу Катерина Іванівна Вербівська, яка до цього неодноразово була у Кам’янці, але лише як турист і бібліотекар. Цього ж разу, вона презентувала власні вірші.

Спочатку, слово взяв Сергій Миколайович Ткаченко. Своєю вишуканою, витонченою, багатою мовою, наповненою давніми, діалектичними і сучасними лексемами й словосполученнями, Сергій Миколайович ознайомив глядачів із власною світоглядною позицією, кругозором думок, гамою почуттів. Головною тематикою його творів є патріотична й історична лірика, душевні і громадські переживання за оточуючу українську дійсність. Декілька віршів С.Ткаченко прочитав присутнім гостям. До речі, саме С.Ткаченко упорядковує збірку віршів поетів Черкащини, куди ввійшли твори і кам’янських юних авторів. Ця збірка, направлена на захист української мови, вийде невдовзі.

Продовжила зустріч Катерина Іванівна Вербівська. Скромно представившись, пані Катерина відразу перейшла до справи, – тобто, до читання віршів. Своїм поетичним хрещеним батьком Катерина Іванівна вважає Григорія Павловича Білоуса, у пам’ять про якого вона прочитала декілька поезій. Різнобарвними і чуттєво насиченими були й інші вірші юної, за досвідом, поетеси, котру, впевнений, чекає чудове творче майбутнє. З нетерпінням очікуємо її першої поетичної збірки.

На завершення заходу, виступив добрий друг нашого заповідника – Іван Іванович Дубінін. Цікаво, що він показав себе у 2-ох іпостасях: 1) як задушевний лірик; 2) як поет-гуморист. Ліричну сторону поета допомагала розкривати завідувач літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського, композитор Таміла Петрівна Чупак. Під акомпанемент її чудової музики, Іван Іванович зачитував власні вірші. Паралельно з цим, Таміла Петрівна співала пісні на його слова. Щодо гумористичної спрямованості І.Дубініна, то тут допомога була б лише зайвою. Саме в цьому він знаходить більший душевний порив і природний потяг. Його прекрасні вірші-пародії в поєднанні із неперевершеним емоційно-чуттєвим прочитанням можна сміливо відносити до рівня гумористичних шедеврів.

Таким літературно багатим виявилося для нашого заповідника як 21 вересня 2012 р. локально, так і весь тиждень у цілому. Всі з нетерпінням чекаємо наступної зустрічі з поетами, письменниками, музикантами, щоб не на відстані, а зблизька насолодитися величними здобутками сучасної української культури.

Кiлькiсть переглядiв: 559

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.