Недитячі винаходи

Прилад для вимірювання якості бензину, акумулятори для накопичення сонячної енергії, робот, що малює музику та багато інших цікавих приладів – усе це винаходи черкаських школярів. Тож не тільки дорослі можуть створювати цікаві й корисні винаходи! Переймаючись за чистоту довкілля, здоров’я та цікаве дозвілля, наші діти нерідко демонструють зовсім не дитячі здібності у створенні різноманітних новацій. Кореспонденти «Нової Доби» побували в Кам’янському будинку дитячої творчості, де над роботами Малої академії наук під керівництвом Володимира Єрмоленка працюють талановиті школярі і про них буде йти мова далі.

/Files/images/ko19.jpgУдосконаленням уже встановлених у місцевому парку ліхтарів на сонячних батареях займається учень 10 класу Кам’янського еколого-економічного ліцею Олександр Кропива.

– Живлення вуличного освітлення від сонячної енергії зараз є актуальним, але, на жаль, у зимовий період, коли сонця мало чи немає зовсім, для освітлення доводиться використовувати електромережу, а це – зайві витрати. От я і замислився про те, як зробити такий прилад, що буде накопичувати сонячну енергію, коли її вдосталь, і живити нею прилади, коли сонця немає, – розповідає про свою роботу Олександр.

– Я розробляю правки з експлуатації сонячних панелей, але планую розробити повноцінну установку. Ми з науковим керівником Володимиром Єрмоленком проводимо експериментальні й аналітичні дослідження на сонячних батареях, які надають електроенергію для освітлення парку ім. Декабристів. Наші дослідження тривають близько семи місяців. Тож визначили, що ці панелі працюють неефективно. Для поліпшення ситуації потрібно буде встановити акумулятори і скоротити час роботи ліхтарів – це дасть змогу отримати надлишкову електроенергію. Роботу для конкурсу-захисту наукових робіт МАН я почав писати ще у 8 класі. Моя перша робота – «Використання сонячної енергії в побуті». Тоді я вивчав роботу сонячного колектора, що встановлений на даху нашого ліцею. Метою моїх обох робіт є збереження навколишнього середовища.

/Files/images/gi19.jpgІгор Головченко навчається у 9-Б класі Кам'янського еколого-економічного ліцею і займається розробкою такої вітрогенеруючої установки, що буде пристосована до кліматичних умов Черкащини.

– Я працюю над розробкою вітрогенеруючої установки, що буде виробляти електрику навіть за найменшого поруху вітру. У Кам'янці є лише одне місце, де використовуються зараз вітрогенеруючі установки, тож у мене є можливість дослідити їх і розробити схожі – більш вдосконалені. Чому їх потрібно удосконалити? Тому що в різну пори року вітер у нашій місцевості має різну швидкість, тож лопаті установки мають бути такими, щоб могли генерувати електрику за найменшого руху, – пояснює дослідник. – Також я шукаю матеріал для лопатей, який буде задовільняти кілька критеріїв: і витримувати спеку (не плавитися) і не замерзати на морозі, – говорить Ігор.

Нова Доба https://novadoba.com.ua/55407-nedytyachi-vynakhody.html?fbclid=IwAR1K2Gs-9nX9-RFYZXuWz-h7O1ha8g0jC31m_PvHTxcKWsFvSK8cd5Td1LQ

Кiлькiсть переглядiв: 329

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.