Цього року тестування PISA відбудеться в українських школах

/Files/images/pisa.jpgВ Україні підготували посібник “PISA: читацька грамотність

http://nus.org.ua/news/v-ukrayini-pidgotuvaly-posibnyk-pisa-chytatska-gramotnist/

Український центр оцінювання якості освіти підготував посібник PISA з читацької грамотності.

Зазначається, що видання містить резюме найважливіших теоретичних і методологічних положень рамкового документа міжнародного порівняльного дослідження PISA стосовно читацької грамотності 15-річних.

В одному з розділів посібника подано завдання й характеристики стосовно їхнього оцінювання. Також тут є розділ із завданнями, які вчителі зможуть використати в шкільній практиці.

Видання призначене для учителів, учених-педагогів, методистів, авторів підручників і навчальних посібників із читання, мови й літератури, фахівців у галузі освітніх вимірювань, а також учнів/студентів закладів середньої загальної освіти.

Нагадаємо, тестування рівня освіти PISA у 2018 року включатиме розділ “глобальна компетентність”, який перевірятиме уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Цього року тестування PISA відбудеться в українських школах.

2018 року Україна вперше візьме участь у Програмі міжнародного оцінювання учнів PISA, що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Проект PISA поводиться кожні три роки, починаючи з 2000 року. У тестуванні беруть участь 15-річні учні, які навчаються не нижче, ніж у сьомому класі. Саме такий вік учасників тестування був обраний з огляду на те, що в більшості країн-учасниць саме в цьому віці учні закінчують основну школу, і вимоги до учнів у цих країнах не надто відрізняються.

Дослідження має на меті визначити, наскільки учень зможе використовувати знання і уміння, отримані в школі, за можливих життєвих труднощів і викликів, протистояти яким ці знання й уміння зможуть допомогти. Отже, PISA має на меті визначити, наскільки в учнів розвинена здатність:

– до читання, розуміння й інтерпретації різноманітних текстів, з якими вони матимуть справу в повсякденному житті;

– до використання знань і умінь з математики у подоланні різноманітних життєвих викликів і проблем, пов’язаних із математикою;

– до використання знань і умінь з природничих наук для розв’язання різноманітних життєвих проблем, пов’язаних із певними науковими ситуаціями.

Варто зазначити, що дослідження зосереджується не на знанні програмного матеріалу, а на усвідомленні загальних принципів та ідей наукової теорії, здатності до використання отриманих у школі знань і умінь у реальних життєвих ситуаціях.

Приклади завдань: Читання - Математика - Природничі дисципліни

http://pisa.testportal.gov.ua/zav

Тесты PISA: как сравнить успеваемость школьников в разных странах мира? - learning world

Pisa 2018. Гриневич Л. М.

Кiлькiсть переглядiв: 563

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.