Професійна орієнтація

/Files/images/Gap.pngМала академія наук - це крок до профорієнтації та вибору професії

Про особливості цьогорічної вступної кампанії до вищих навчальних закладів і про переваги здобуття освіти в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького розповіли викладачі кам’янським школярам.

Зустріч із учнями Кам’янського еколого-економічного ліцею, Кам’янської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 1 та Кам’янської загальноосвітньої спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів № 2, Косарської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів відбулася 27 жовтня в приміщенні Кам’янського еколого-економічного ліцею.

Людмила Шитик, доктор філологічних наук, професор кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики, розповіла школярам про те, що ННІ української філології та соціальних комунікацій готує фахівців за напрямами:

— «Середня освіта. Українська мова і література»,

— «Філологія. Українська мова і література»,

— «Журналістика».

У межах напряму «Середня освіта. Українська мова і література» можна здобути додаткову спеціалізацію «Англійська мова», у планах — «Практична психологія». Викладачка розповіла й про перспективи розвитку напряму «Філологія», а саме про спеціальність «Прикладна лінгвістика», відкриття додаткових спеціалізацій «Сценічна майстерність», «Лінгвістичне забезпечення роботи державних службовців», «Документознавство», «Судово-лінгвістична експертиза».

«У нашому університеті ви можете здобути одну з найбільш запотребуваних нині спеціальностей — фах журналіста за такими спеціалізаціями, як журналістика за видами, реклама та PR у медіагалузі, видавничий бізнес та сучасні комунікативні технології. Ще під час навчання ви працюватиме, як кореспондент студентського телебачення й радіо, дописуватимете на сайти, зустрінете цікавих особистостей, почуєте тренерів, навчитеся бути публічними, проводитимете різні заходи, виготовлятимете рекламну продукцію та інше. Головне — станете конкурентноспроможними в медіа», — розповіла Тетяна Бондаренко, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.

Цьогорічна майбутня випускниця Влада Покуль, Кам’янського еколого-економічного ліцею, ділячись враженнями, зауважує: «Я давно мрію стати вчителем української мови і літератури. У жовтні минулого року я відвідала ЧНУ імені Богдана Хмельницького, як учасниця МАН. Відтоді готуюся стати студенткою цього навчального закладу. Продовжую науково-дослідницьку роботу в МАН у секції «Українська мова». Бесіда з викладачами переконала мене в правильності мого вибору».

«Я навчаюся в 10 класі, тому лише обираю, куди вступати та які предмети складати під час ЗНО. Після зустрічі з викладачами ЧНУ був приємно вражений від розповіді про спеціальність «Журналістика», про перспективи працевлаштування навіть під час навчання. А ще здивувало те, що багатьох випускників я вже знаю, бо бачив їх по телевізору», — поділився своїми емоціями Дмитро Романенко, учень 10 класу Кам’янської загальноосвітньої спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів.

Дарина Бондаренко, учениця 10 класу Кам’янського еколого-економічного ліцею, пов’язує своє майбутнє з літературою: «Захоплення поезією привело мене у світ літератури. Уже 2 роки я член МАН у секції «Літературна творчість». Розповідь про можливості розвитку творчих здібностей студентів у ЧНУ та їхні перспективи як професійних філологів мене дуже зацікавила. Я остаточно визначилася до якого вузу буду вступати».

Нагадаємо, що для вступу на спеціальності «Середня освіта. Українська мова і література», «Філологія. Українська мова і література», «Журналістика» потрібні сертифікати ЗНО:

— «Українська мова і література»,

— «Історія України»,

— «Математика або англійська мова».

31 жовтня група учнів Кам’янського еколого-економічного ліцею, Кам’янської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 1 та Кам’янської загальноосвітньої спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів відвідали навчально-науковий інститут української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького. Учні мали змогу відвідати фольклорно-етнографічну лабораторію «Музей українського рушника» та поспілкувалися з викладачами, студентами.

Крок до знань - це мистецтво пізнавати навколишній світ... Тільки найдопитливіші учні, спостерігаючи за довкіллям, виявляючи знаттєлюбність і прагнення до знань, не просто збирачі і колекціонери знань, а вже особистості, які прагнуть досягти глибшого розуміння явищ і намагаються здобути загальні ідеї зі своїх спостережень.

Школярі опановували ази журналістики в ЧНУ

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій організувала екскурсію для старшокласників із Кам’янки та Худяків. Захід відбувся 31 жовтня.

Учні 9–11 класів познайомилися з життям студентів-журналістів. У телестудії школярі змогли спробувати себе у ролі ведучих новин, операторів та режисерів. Приємним бонусом для дівчат виявився спеціальний студійний макіяж від студентки-магістрантки Діани Подупейко.

«Дуже сподобалося бути ведучою, адже я давно про це мріяла. Особливо мені запам’яталася позитивна атмосфера, яка панувала в студії», — поділилася своїми враженнями Наталія Посипайко, учениця 9 класу з села Худяки. Її ровесник та односельчанин, В’ячеслав Філіпов, побував у ролі оператора. «Я отримав багато нових емоцій та вражень, особливо сподобалося працювати з професійною апаратурою», — розповів В’ячеслав.

Крім цього, учні відвідали радіостудію, де «попрацювали» дикторами.

«Сьогодні ми мали чудову можливість випробувати себе в різних напрямах журналістики і зрозуміти, що нам подобається. Я планувала вступати на цю спеціальність і переконалася, що справді хочу бути журналісткою. Дякую всім викладачам і студентам, які витратили свій час та сили і провели цю екскурсію», — сказала Влада Покуль, учениця 11 класу з міста Кам’янки.

Ганна Соколова, вчитель еколого-економічного ліцею Кам’янки розповіла: «Цьогоріч діти самі виявили бажання відвідати університет. Їм було цікаво ближче познайомитися зі студентським життям, а також особливостями професії журналіста».

«Ми запросили учнів для того, щоб розповісти про наш інститут, спеціальності, за якими в нас можна навчатися і фах, який можна здобути. Наша мета — поінформувати абітурієнтів і допомогти їм розібратися з умовами вступу, а також познайомити з особливостями нашого студентського радіо і телебачення. Це був приємний досвід спільної роботи і з учнями, і з учителями, і з нашими студентами», — зазначила Тетяна Бондаренко, завідувач кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.

Джерело: cdu.edu.ua

Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Кiлькiсть переглядiв: 415

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.