Всесвітній День ліцеїста

/Files/images/день ліцею.jpgЛіцей – це романтика незвіданих обріїв, це звершення та перемоги, це невгамовний галас дітей і радість зустрічей у затишних коридорах. Кожного ранку з радістю поспішають до ліцею щасливі учні, на їх обличчях сяють посмішки.

19 жовтня - це свято для всієї ліцейної родини. Це свято не лише для сьогоднішніх ліцеїстів. Адже ми переконані, що не буває колишніх ліцеїстів. Якщо ви тут навчалися - це назавжди.

Не зраджуючи добрій традиції, відзначив Всесвітній день ліцеїста Кам’янський еколого-економічний ліцей і цьогоріч. У четвер, 19 жовтня, по завершенню занять учні восьмих класів, разом з класними керівниками та заступником директора з виховної роботи завітали до Літературно-меморіального музею О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського. На першокурсників-ліцеїстів уже чекала заступник директора заповідника з наукової роботи Таміла Петрівна Чупак, яка й провела для дітей цікавий тематично-пізнавальний захід.

Не секрет, що для кам'янчан День ліцеїста асоціюється в першу чергу із життєвим шляхом О.С. Пушкіна. Адже його навчання в Царськосельському ліцеї - дата заснування якого 19 жовтня 1811 року - і є головною причиною відзначення свята у нашому місті. Діти дізналися чимало нового про життя та побут ліцеїстів у ХІХ столітті. Справжнім осередком демократії став Царськосельський ліцей. Не тільки до учнів, але і до викладачів в Ліцеї пред'являлися високі вимоги. Малиновський, вступаючи на посаду, спеціальним пунктом обмовив своє право набирати і стверджувати професорів. Це були здебільшого молоді люди, енергійні, віддані своїй справі, які не боялися експериментувати. І Малиновський, і змінив його на цій посаді Е.А. Енгельгардт усіма силами прагнули домогтися, щоб ліцейські викладачі не просто проповідували істини з висоти своєї кафедри, а стали кожному ліцеїсти справжнім другом, прагнули навчати дітей власним прикладом.

Переглянувши фото- та відеоматеріали ліцеїсти мали змогу порівняти своє теперішнє навчання у ліцеї з тодішнім. Чимало традицій і справді дійшли до наших часів. І на сам перед, звісно ж, це учні, що прославили свою альма-матер. Як Царськосельський ліцей мав своїх видатних, талановитих випускників, так і ліцею «Камелія» є ким пишатись, і їх імена також були згадані у живому спілкуванні з ліцеїстами наприкінці заходу. Ліцеїсти ХІХ століття вигукували «Для Спільного Блага!» - і сьогодні ліцеїсти «Камелії» об’єднуються під чудовим гаслом «Per aspera ad astra —що в перекладі з латині означає «Крізь терни до зірок».

Ми, педагоги Кам’янського еколого-економічного ліцею, віримо в те, що дружба, рівність, людяність, взаємодопомога, вірність ліцейному братству – це саме ті славетні традиції, що об’єднують ліцеїстів в усі часи. Саме ці якості, що ми прививаємо своїм вихованцям, проведуть їх крізь складнощі у світле майбуття, крізь терни – до зірок!

http://kamely-psychologists.blogspot.com/2017/10/blog-post_20.html

Кiлькiсть переглядiв: 397

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.